Bina dış cephe temizliği yapılan araçlar; vinçler ve iskelelerdir. Bina dış cephe temizliğinde kullanılan malzemeler ise; cam çek sil, oynayabilen başlıklı cam sil, teleskobik uzatma cihazları, mikrofiber bezler, dağcı bel kovası gibi malzemelerdir. Bina dış cephe temizliği için tercih edilecek olan malzemeler, binanın dış cephe malzemesine göre belirlenmelidir. Dış cepheyi çizmeyecek, dış cephede leke bırakmayacak malzemeler ile yüzeyin hijyeni sağlanmalıdır. Kireç, kompozit, alçı, cam gibi dış cephe yüzeylerinin cephesindeki mevcut kirin oksit ya da yağ olup olmadığı incelendikten sonra temizlik aşamasına geçilmelidir.
Bina Dış Cephe Temizliğinde Kullanılan Ürün ve Ekipmanlar Nelerdir?
Dış cephe temizlik malzemeleri; binanın dış cephe malzemesine, dış cephenin kirlilik oranına, temizlikten beklenen sonuca göre belirlenir. Bina dış cephe temizliği zor uygulanan bir işlem olduğu için tecrübeli bir temizlik firması ile anlaşılması gereklidir. Alanında deneyimli ve sertifikalı kişileri çalıştıran profesyonel firmalar, dış cephenin durumuna göre kullanmaları gereken temizlik ürün ve ekipmanlarını belirlerler. Binanın dış cephe yüzeyine zarar vermeyecek malzemeler ile temizliği uygularlar.
Bina dış cephe temizliğinin yapılabilmesi ve dış cephenin her yüzeyine ulaşılabilmesi için örümcek vinçler, makaslı platformlar ya da iskeleler kullanılır. Çok katlı yerlerin dış cephelerinin temizlenmesinde kullanılan bu araçlar ile profesyonel temizlik şirketleri gerekli önlemleri alırlar. Ayrıca kullanılan temizlik ürünleri ve dış cephenin malzemesine uygun olarak seçilir. Uzun sopalı temizlik malzemeleri ile dış cephenin köşelerine de rahatlıkla ulaşılır. Mikrofiber bezler, cam jiletleri ile dış cephedeki kir kalıntılarından daha kolay kurtulabilmek amaçlanır.
Ayrıca dış cephe temizliğinde dikkat edilecekler yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bina Dış Cephe Temizliği Profesyonel Olarak Nasıl Yapılır?
Dış cephe temizliği yapmak, başarılı bir temizlik sonucu elde edilebilmesi için profesyonel bir ekip işi ile mümkündür. Anlaşılan temizlik firmasının binanın keşfini yapması ve dış cephesini kontrol etmesi gereklidir. Binanın bulunduğu konum kaynaklı çevresel durumu, dış cephesinin kirlilik durumu ve temizlik işleminin vinçle yapılıp yapılamayacağı gibi durumlar keşifte kontrol edilir.
Binanın dış cephesinin yapı malzemesinin bozulmaması için dış cephe kirlerden arındırılır. Öncelikle binanın yüzeyindeki kolay çıkabilen toz ve kirler su ile akıtılmalıdır. Ardından kullanılacak olan temizlik ürünü ile binanın dış cephesinin tamamı yıkanmalıdır. Saf su ile durulama işlemi yapılmalıdır. Binanın dış cephesine zarar vermemesi için kurulama işlemi yapılmalıdır. Profesyonel bir firmayla çalışıldığı takdirde iş güvenlik belgeleri bulunan personel, dış cephe malzemesini çizmeyecek ürünler ile temizlik yapacağı için bina dış cephe temizliği sorunsuz bir şekilde tamamlanır, binanın dış cephesi pürüzsüz ve temiz bir hal alır.
Bina Dış Cephe Temizliği Hangi Havalarda Yapılmalıdır?
Dış cephe temizliği için uygun hava şartları, bulutlu havalardır. Havaların çok güneşli olduğu zamanlarda binaların dış cephelerinin temizlenmesi durumunda; yüzey eğer camsa, camda lekelenmeler oluşur. Yağmurlu havaların olduğu zamanlarda dış cephe temizliği yapılması halinde ise; dış cephe yüzeyinde yağmur lekeleri meydana gelir. Bu nedenle camların daha uzun süre temiz kalabilmesi, yapılan temizliğin kendini gösterebilmesi ve dış cephe temizliği yapacak olan personelin güvenliği için bulutlu ve rüzgarın az olduğu havalar tercih edilmelidir.
Bina Dış Cephe Temizliğinde Dikkat Edilecekler Nelerdir?
Dış cephe temizliğinde önemli detaylar göz önüne alındığında; dış cephe temizliği için çalışılan firmanın zemini parsellemesi ve binanın çevresine vinç kurulup kurulamayacağını değerlendirmesi gereklidir. Bina dış cephe temizliği sonrasında dış cephenin kısa süre içerisinde tekrar kirlenmemesi için kirlenmeyi erteleyen ürünler tercih edilmelidir. Binanın dış cephe malzemesine göre uygun temizleme ve durulama yöntemi seçilmelidir.